Budova - Slovenská národná knižnica

Prejsť na obsah


B
udova múzea

Literárne múzeum SNK sídli v historickej budove, ktorá bola postavená z grajciarových zbierok slovenského ľudu pre potreby celonárodnej inštitúcie Slovákov - Matice slovenskej, založenej 4. augusta 1863. Staviteľom budovy, známej aj ako "prvá Matica", bol Ján Nepomuk Bobula, autorom architektonického návrhu Karol Horer.

Základný kameň budovy položili 6. apríla 1864 a už 8. augusta 1865 sa v budove konalo valné zhromaždenie Matice slovenskej. Okrem funkcie sídla správy Matice slovenskej budova plnila aj funkciu divadla - svoje predstavenia v nej prezentoval Slovenský spevokol i múzea, už v roku 1870 v nej sprístupnili prvú národnú múzejnú expozíciu archívneho, knižného, galerijného a národopisného zamerania.

Po násilnom zatvorení Matice slovenskej uhorskou vládou a odvezení jej zbierok do Nitry a Budapešti v roku 1875, bola budova využívaná na rôzne účely a do užívania Matice slovenskej sa opätovne dostala až v roku 1961, kedy ju SNR vyhlásila za národnú kultúrnu pamiatku. Od roku 1992 je v nej verejnosti sprístupnená stála reprezentatívna expozícia dejín slovenskej literatúry a Galéria literatúry a umenia s výstavnými priestormi.


 

Návrat na obsah