Múzeum - Slovenská národná knižnica

Prejsť na obsah


Literárne múzeum SNK (LM SNK)

LM SNK je ústredným koordinačným pracoviskom Slovenskej republiky pre literárnomúzejnú dokumentáciu, výskum, ochranu, podporu a prezentáciu slovenskej národnej kultúry a vzdelanosti od najstarších čias až po súčasnosť s osobitným zreteľom na vývoj literatúry a knižnej kultúry Slovenska a Slovákov, vrátane Slovákov žijúcich v zahraničí.


Podľa Zákona NRSR č. 206/2009 Z.z. o múzeách a galériách v rámci dokumentácie slovenskej literatúry, jej dejín, prezentácie a popularizácie plní nasledovné úlohy:

  • na základe prieskumu a vedeckého výskumu zhromažďuje, vedeckými metódami zhodnocuje, odborne spracúva a sprístupňuje zbierkový fond k dejinám slovenského písomníctva, knižnej kultúry a knižnej grafiky.

  • buduje súbory zbierok textového, výtvarného, auditívneho, audiovizuálneho a reáliového charakteru ako aj dokumenty umenovednej povahy.

  • ako súčasť Sekcie Pamätníka slovenskej literatúry SNK,

  • spolupracuje pri budovaní informačnej databázy všetkých zbierkových fondov SNK. spolupracuje s Medzinárodným výborom ICOM-ICLM pre literárne múzeá a s príbuznými pracoviskami doma i v zahraničí.

  • výsledky výskumov zverejňuje v krátkodobých a stálych expozíciách, v zborníkoch z konferencií a špecializovanými vydaniami.

  • expozičnou a výstavnou činnosťou prezentuje literárnomúzejné fondy vo vlastných i cudzích priestoroch. Buduje ústrednú bázu údajov o múzejných predmetoch a dokumentoch so vzťahom k slovenskej literatúre z územia Slovenska i zo zahraničia, vrátane pamätných tabúľ, pamiatkových objektov literárneho charakteru.

  • podieľa sa na správe NKP Národný cintorín (NC) s galériou pomníkov a dejateľov. Buduje kartotéku nehnuteľných literárnych pamiatok umiestnených na cintorínoch celého územia Slovenska.


Literárne múzeum sídli v historickej budove, ktorá bola postavená z grajciarových zbierok slovenského ľudu pre potreby Matice slovenskej (založenej 4. augusta 1863 v Martine) ako prvej celonárodnej inštitúcie Slovákov.

Návrat na obsah